De Krook, Gent
ontwerpers:
Coussée & Goris en RCR Aranda Pigem Vilalta
bouwheer:
cvba Waalse Krook & sogent
algemene aannemer:
TV Antwerpse Bouwwerken + Valens
aannemer staal gebouw:
Iemants
aannemer staal bruggen:
Aelterman
ligging:
Gent Miriam Makebaplein 1
bruto oppervlakte (m2):
21 300
status:
voltooid in 2016
Ingebed in het centrum van de stad, meer bepaald in de oksel van een scherpe Scheldebocht, is een gelaagd gebouw opgetrokken dat zich laat lezen als een stapeling van horizontale schijven. De constructie van 8 bouwlagen huisvest onder meer de stadsbibliotheek.
Het bouwprogramma, onderdeel van een groter masterplan, strekt zich uit tot een ruimere zone rond het impressionante hoofdgebouw. Het behelst ook de realisatie van een verhoogd plein, een fietsparking, 2 fiets- en voetgangersbruggen en een klein huisvestingsproject op de zuidzijde van het verhoogde plein.
Dit project is het resultaat van een internationale wedstrijd die in 2010 werd gewonnen door TV COUSSÉE & GORIS architecten / RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. RCR arquitectes werden in maart 2017 bekroond met de prestigieuze Pritzer Architecture Price 2017, wat de opening van De Krook nog wat meer luister bijzette.
HOOFDGEBOUW
Het structureel grid van het hoofdgebouw bepaalt in sterke mate mee het architecturaal ontwerp. Het bestaat in hoofdzaak uit 3 centrale betonkernen en 3 langse kolommenrijen, die hier en daar verspringen van positie. De glasgevels hebben op elk niveau een variërende afstand tegenover de buitenste 2 kolommenrijen. Portieken garanderen de verticale stabiliteit van het gebouw. De portieken, geplaatst om de 3m20, bestaan uit stalen balken en kolommen, en dragen de betonnen breedplaatvloeren. De buitenafmetingen van de kokerbalken en – kolommen zijn respectievelijk 550x180mm en 600x180mm en zijn samengesteld uit plaatstaal. Enkel de verdiepte (korte) platen van de kolommen variëren in dikte naargelang de bovenlast.
De zichtbare staalstructuur bepaalt in sterke mate mee het karakter van het gebouw. Om het materiaal volop tot zijn recht te laten komen is het staal behandeld met een uiterst dunne nanocoating, in plaats van de courante brandwerende verf die kleur en textuur van het staal maskeert. Om de brandweerstand te verzekeren zijn de kokers opgestort met beton. De horizontale stabiliteit is verzekerd door de betonvloeren die als schijven werken en die de horizontale krachten overbrengen op 3 betonkernen. Deze kernen zijn beeldbepalende elementen in het interieur. Aan de binnenzijde zijn ze uitgevoerd in gladde zichtbekisting en aan de buitenzijde wordt een verticale plankenbekisting toegepast zodat de houttextuur zichtbaar is in de ontkiste betonwand.
De bekroning van het bouwwerk, een indrukwekkende uitkragende verdieping van 15,5 m aan zuidelijke kant, is mogelijk dankzij 3 verdiepingshoge atypische vakwerkliggers, aangevuld met uitkragende balken die het terras dragen. De atypische vakwerkliggers zijn een mix van vakwerk en vierendeelligger. Aan noordoostelijke kant kragen verdieping +1, +2 en +3 uit tegenover verdieping 0. Deze uitkraging van ca. 6,7 m wordt opgevangen door de vierendeelwerking tussen de balken en kolommen op niveau +2 en niveau +3.
FIETS– EN VOETGANGERSBRUGGEN
De Albertina Sisulubrug maakt de verbinding tussen het verhoogde plein en de Kuiperskaai, de noordbrug verbindt het gebouw met Brabantdam via Sint-Jansvest. De bruggen zijn gelaste staalstructuren.
De Albertina Sisulubrug is opgevat als een halve portiek. Het wegdek is aan de zijde van de Krook ingeklemd in een torsiestijve koker, gelast op een kolommenpaar dat op zijn beurt is ingeklemd op een betonnen diepfundering. Het wegdek zelf bestaat uit massieve T-profielen, overdekt met een betonlaag. Zo ontstaat een composietvloer van staal en beton, waarbij het beton een verstijvende werking heeft en bovendien dienst doet als slijtlaag. Naast voetgangers- en fietsverkeer moet de brug namelijk ook brandweer- en dienstwagenverkeer aankunnen.
De noordbrug wordt in 2 fasen gebouwd. Het eerste deel begint aan het hoofdgebouw en verzorgt de oversteek naar de Sint-Jansvest. Van daaruit zal de brug verder doorgetrokken worden naar de Brabantdam. De staalstructuur bestaat uit 2 vakwerkliggers waartussen het brugdek is voorzien. De vakwerkliggers doen tegelijk dienst als borstwering. Het brugdek is opgebouwd uit een stalen ribbenvloer, een staalplaat en een opstortlaag in beton. Het eerste deel van de brug rust op 2 stalen kolommen aan de kant van het hoofdgebouw en 1 kolom aan de kant van de Sint-Jansvest. In een latere fase zal het tweede deel hierop aansluiting vinden. Op het schiereilandje van het Sint-Jansvest wordt een tweede pijler geplaatst ter ondersteuning van de tweede brug en aan de kant van de Brabantdam wordt een pijler geplaatst op de verlaagde kaaimuur van de oude stuw naast de Braemgaten.
bouwheer:
cvba Waalse Krook & sogent
algemene aannemer:
TV Antwerpse Bouwwerken + Valens
aannemer staal gebouw:
Iemants
aannemer staal bruggen:
Aelterman
ligging:
Gent Miriam Makebaplein 1
bruto oppervlakte (m2):
21 300
status:
voltooid in 2016